Check out Google’s stunning new Mountain View campus

About 4,000 Google employees are moving to the company’s plush new Mountain View campus this week.

The tech giant showed off the new site in a video (below) that also offers a lot of insight into its stunning design.

The California campus, dubbed “Bay View,” spans 42 acres and will be filled with employees from Google’s ad unit — the most lucrative part of its global business.

Located a short distance from the Google Mountain View headquarters, the site was designed by Bjarke Ingels Group (BIG) and Heatherwick Studio, with input from Google’s design and engineering teams. The company says it “takes green building and workplace design to the next level”.

The new campus consists of a number of office buildings, a center that can accommodate as many as 1,000 people and 240 accommodation units for Google employees who come from out of town, CNBC reported. It also contains seven cafes to keep everyone fed and watered.

google

Filled with natural light, with high ceilings and with a design theme that brings the feeling of natural outdoor spaces indoors, the new campus is largely built with healthy, sustainable materials. The lower level is primarily a gathering space for people to collaborate on the next big thing, while the upper level is broken up into smaller spaces for closer collaboration.

The beautiful design certainly suggests it could entice many of Google’s work-from-home enthusiasts to return to the office. The company is encouraging staff to return to work onsite after two years of workplace disruption due to the coronavirus pandemic. Indeed, as a nod to the new hybrid work model, the campus contains many screens for video conferencing, as well as booths for video calls with a smaller number of people.

google

The campus is designed to collect rainwater from angled solar panels that cover the roof. The water is used for cooling towers, flushing toilets and irrigation. The indoor air is also kept fresh, as the ventilation system uses 100% outdoor air, a huge improvement over regular systems that only use up to 30% outdoor air, according to Google.

Workers can also refresh their minds by getting outside and strolling among 17 acres of natural green spaces, including meadows and forests.

Commenting on the design of the new campus, Michelle Kaufmann, director of Google R+D, described the site as “an opportunity to rethink what an office building is.”

Leave a Comment